Vikingamuseet

vikingamuseumI juni 1998 invigdes Årsundas nybyggda vikingamuseum med utstĂ€llningen ”JĂ€rnbĂ€raland” innehĂ„llande originalfynd frĂ„n GĂ€striklands vikingatid.

En vacker och bra utstÀllning som tyvÀrr försvann dÄ museet lades ner. MÄndagen den 16 juni 2003 var det öppet för sista gÄngen.

Vi har hÀr samlat bilder frÄn utstÀllningen för att ni som aldrig fick chansen att besöka museet ska fÄ en aning om hur det sÄg ut.

ingang_runstenIngĂ„ngen till museet dĂ€r en kopia av Årsundas runsten stod. Originalet, som dock Ă€r skadat, förvaras i Årsundas kyrka. Texten lyder: ”Anund, Rodas son, lĂ€t resa denna sten efter Torger sin broder och GudĂ€lv, sin moder och efter Åsbjörn och Vifot (?)”

Kopian finns nu vid entrén till vikingagÄrdens butik.

 

museet_framre_delenFrÀmre delen av museet med vikingagraven i mitten lÀngst bak. Bakom graven en scen med tvÄ korpar svÀvande över. Till vÀnster skymtar vendelgraven och till höger Àr stÀllet dÀr det berÀttades om jÀrnframstÀllning. LÀngst fram i mitten en monter med spadformiga ÀmnesjÀrn.

 

museet_inre_delenInre delen av museet med flera montrar med fynd. I mitten montrar med smycken, en handelsmans utrustning och rester frÄn en stormannagrav. Till vÀnster vÀrlds- och lokala kartor som visar vikingarnas resor och handel. Till höger tvÄ montrar med prover pÄ damasksmide.

 

vikingagravVikingagraven vid scenen. Bakom skymtar ett lock i form av en sköld som anvÀndes till att tÀcka över graven under upptrÀdanden.

Vikingagraven innehöll föremĂ„l frĂ„n frĂ€mst en grav som undersöktes nĂ€r vĂ€g 272 byggdes rakt över SörbygravfĂ€ltet i Årsunda 1922-1923. Den döde var lagd i en en blĂ€sterugn, en jĂ€rnframstĂ€llningsugn.

 

vikingagrav2NÀrbild pÄ gravmontern. Den innehöll frÄn vÀnster till höger ett svÀrd, en spjutspets, en pilspets, ett knivblad, ett bryne, ett eldstÄl, rester av en kam (mellan brynet och eldstÄlet) samt ytterligare ett svÀrd. LÀngst upp i mitten ligger ett yxblad och lÀngst ner syns resterna, botten, av en jÀrnkittel dÀr benbitarna av den kremerade mannen lÄg. Ovanför ett gaffelliknande föremÄl som troligen Àr en del av hÀstutrustningen.

Runt grytan och yxan ligger benbitarna.

 

guidning_vikingagravGuidning vid vikingagraven sista öppetdagen pÄ museet mÄndagen den 16 juni kl 17-21.

Ett bra stÀlle att öppna guidningarna pÄ dÀr man lÀtt kunde berÀtta om hantverk, vardagsliv, begravningsseder och trosförestÀllningar utifrÄn de föremÄl som fanns i graven.

HÀr Àr det Tord som fyller besökare med information.

skelettgravBredvid vikingagraven fanns denna skelettgrav som illustrerade en kristen begravning dÀr den döde lagts i jorden till skillnad frÄn i en hög. Inga gravgÄvor följde den döde i graven.

Detta plastskelett gick under namnet Benjamin.

 

vendelgravSommaren 1999, efter en arkeologikurs, grÀvdes tre gravar pÄ SörbygravfÀltet ut av deltagarna i kursen samt arkeologer frÄn LÀnsmuseet. En av gravarna innehöll flera öremÄl som daterades till vendeltid, bl a rester av dekorationer till olika vapen; svÀrd, sköld och scramasax (ett mellanting mellan svÀrd och kniv). Dessutom hittades ett speciellt sexkantigt hÀngsmycke.

 

vendelgrav2Gravmontern sedd en bit ifrÄn. Den lÄg pÄ en gravhög i genomskÀrning som visade hur en grav Àr uppbyggd. Ovanför syns tre trÀfigurer som gjordes efter fynden i en av de tre gravarna som grÀvdes ut. Man hittade ett barn, en kvinna och en man. Kanske var det en familj som dog i sjukdom eller krig?

 

jarnframstallningHÀr berÀttades det om jÀrnframstÀllning. Till höger en silhuett av en arbetare och en blÀsterugn. Nere i mitten skymtar vedtrÀn med malm pÄ, s k rostningslave. Innan malmen lades i ugnen rostades den över eld för att bli fri frÄn orenheter. Uppe i mitten en teckning hÀmtad frÄn Ramsundsristningen utanför Eskilstuna. SagohjÀlten Sigurd Fafnesbane har precis brÀnt sin tumme pÄ drakens hjÀrta som sitter pÄ grillspettet. Till vÀnster syns smidesredskap; ett stÀd, en tÄng och tvÄ blÄsbÀlgar.

smidesmontersmidesmonter2En glasmonter med smidesverktyg. Uppe till vÀnster resterna av en hammare, uppe till höger ett litet stÀd. Under hammaren och stÀdet sitter en tÄng.

LÀngst ner hÀnger ett blÀstmunstycke, en sten med ett hÄl genom vilket man pumpade in luft i ugnen.

 

monter_handelEn monter med en handelsmans utrustning, ett gravfynd frÄn Ockelbo. LÀngst upp ligger tvÄ vÄgskÄlar i brons. Under dem till höger tre st vÄgvikter. NÀr man skulle handla nÄgot lade handelsmannen i den ena skÄlen fler vikter ju dyrare det blev, sen fyllde köparen pÄ med silver i den andra skÄlen tills det vÀgde jÀmt.

Till vÀnster silvermynt. De anvÀndes inte som idag, det var vikten som betydde nÄgot. Man kunde dela ett mynt mitt itu för att fÄ rÀtt vikt nÀr man betalade.

monter_stormannagrav2En av tvÄ montrar med fynd frÄn en stormannagrav i Valbo. Den döde brÀndes i en bÄt, av vilken ÄterstÄr ca 200 bÄtnitar, de syns lÀngst ner i montern. Bredvid nitarna och lÀngst upp pÄ trÀstapeln finns tvÄ ringar frÄn ett hÀstbetsel. Den döde fick kanske hÀsten med sig i graven. PÄ stapeln hÀnger ett rangel, som man hade nÀr man Äkte vagn eller slÀde. Ringen spÀndes i remmarna som löper kring hÀstens bog, i den övre delen satt ett rep eller kÀtting som sattes fast med en jÀrnring i vagnshjulet.

 

monter_stormannagrav1Den andra montern med stormannens gravgĂ„vor. LĂ€ngst upp syns en sköldbuckla och under den en krökt spjutspets. Ibland sĂ„g man till att ”döda” vapnen innan de lades i gravhögen för att förhindra att gengĂ„ngare skulle kunna anvĂ€nda dem. Till höger en vackert smidd yxa och under den sex stycken pilspetsar. Troligen fick den döde Ă€ven med sig sin pilbĂ„ge. Bredvid pilspetsarna ligger arton stycken sköldbeslag, som höll ihop skölden. De kunde ocksĂ„ anvĂ€ndas till att hĂ„lla fast rĂ„lĂ€der som stĂ€rkte skölden.

 

monter_smyckenDen fjÀrde av montrarna som fanns mitt i den inre delen av museet. HÀr fanns olika typer av smycken, bland annat spÀnnbucklor i brons (lÀngst upp samt det bortre vÀnstra hörnet), pÀrlor i glas, bergskristall och karneol och rester av en kam (nere i mitten).

 

 

 

guiderPersonalen som guidade den sista kvĂ€llen dĂ„ vikingamuseet höll öppet. FrĂ„n vĂ€nster Richard ”GrimR” Schill, Tord Larsson och Liza ”Beyla” Andersson.